Зоран Стевановић

Зоран Стевановић, историчар. Рођен је 27. јула 1964. године у Радевцу, општина Алексинац. Дипломирао је на Групи за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду. У образовању ради од 1992. године. Запослен је као наставник историје у Основној школи ,,Љупче Николић” у Алексинцу. Његови ученици су на републичким такмичењима из историје освајали највиша места, а неки од њих данас су научни радници у области историографије. Бави се и проучавањем прошлости свог завичаја. Као аутор и коаутор објавио је и приредио двадесет и осам књига, те написао већи број радова посвећених локалној историји. Међу његовом монографијама посебно треба поменути: Занатство у Алексинцу и околини од 1911. до 1944. годинеАлексинац и околина у Великом рату, Историја Алексинца и околине од 1918. до 1941. годинеСрпска православна црква у алексиначком крају од 1833. до 1918. годинеСрпска православна црква у алексиначком крају од 1918. до 1941. годинеСрпска православна црква у алексиначком крају од 1941. до 1991. године, Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832–2018. годинеи Здравство у Алексинцу и околини 1836–2018. године.