МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, 27. ЈАНУАР

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, 27. ЈАНУАР

Чланови Српског историјског друштва, у оквиру својих редовних активности, настављају да упознају јавност са прворазредним историјским изворима који се односе на страдање припадника српског, јеврејског и ромског народа на подручју Југославије у Другом светском рату. У питању су писма из личне заоставштине која су данас власништво Историјског архива Београда, Музеја жртава геноцида и Јеврејског историјског музеја. Научна и шира јавност моћи ће да их погледа на изложби у Историјском музеју Србије (Трг Николе Пашића 11), од 26. јануара до 4. фебруара 2024. године.

У четвртак 25. јануара 2024. године, путем средстава јавног информисања, јавности ће се обратити директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић, поводом откупа документа – Директиве немачког канцелара Адолфа Хитлера од 28. марта 1941. године, којом наређује здружени напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку. Документ ће бити изложен у Народном музеју Србије до 18. фебруара 2024. године.

Истог дана, 25. јануара 2024. године, у 13 сати, у Музеју примењене уметности (Београд, ул. Вука Караџића, бр. 18), биће представљена монографија:

др Драган Цветковић

From Topovske šupe to Sajmište
concentration camps: А quantitative analysis of the Holocaust in
occupied Serbia

О књизи ће говорити чланови Српског историјског друштва Дејан Ристић, Бојан Арбутина и аутор.