„МОЈЕ НАСЛЕЂЕ, МОЈ ПОНОС”

Председница подружнице Српског историјског друштва, професорка историје Јелена Александров, са колегама из ОШ „Иво Андрић” Прањани и идејним творцем пројекта „Моје наслеђе, мој понос“, вишим музејским едукатором Весном Ћурчић, дана 21. 12. 2023, отворили су истоимену изложбу.

Током двомесечног рада ученици су, као мали кустоси, прикупили старе предмете, направили  картоне тих  предмета и завели их у интерну Инвентарску књигу. Тако су се упознали са једним делом посла који обављају музејски кустоси. Ангажовање ученика имало је за циљ подизање свести о нужности заустављања одумирања традиционалне културе, те продубљивање ученичких знања о културној баштини свога краја. Радом на пројекту ученици су стекли јаснији увид у континуитет историјских појава, те појмили значај наслеђа предака.

Цео пројекат и изложба реализовани су захваљујући сарадњи ОШ „Иво Андрић” Прањани и Музеја Рудничко-таковског краја Горњи Милановац.