РАДНИ САСТАНАК ПОДРУЖНИЦЕ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКОГ ДРУШТВА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

РАДНИ САСТАНАК ПОДРУЖНИЦЕ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКОГ ДРУШТВА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Председница Српског историјског друштва, проф. др Сузана Рајић, посетила је 3. децембра 2023. године Подружницу Друштва у Косовској Митровици, ради договора око будућих активности чланова Друштва на пољима науке, просвете и присутности сваког вида рада у што ширем јавном простору Косова и Метохије. Председница Подружнице, професорка Слађана Алексић Крстић, скупа са својим колегама историчарима дала је конструктивне предлоге који ће бити основа за рад у предстојећем полугодишњем периоду.

Чланови Подружнице са председницом Друштва присуствовали су 4. децембра предавању које је одржао доц. др Урош Шешум на Филозофском факултету у Косовској Митровици (https://srpskoistorijskodrustvo.rs/предавање-о-српским-земљама-и-српској/). Домаћини овог скупа биле су колеге са Катедре за историју Филозофског факултета у Косовској Митровици, испред које је све присутне поздравио проф. др Саша Станојевић, шеф Катедре и члан Већа части Друштва. Потом је организована посета изложбеној поставци посвећеној ослобођењу Косовске Митровице у Другом светском рату и сталној поставци Градског музеја. Уговорена је сарадња Српског историјског друштва и Градског музеја у реализацији историјских садржаја који спадају у редовне активности Друштва (промоције књига, предавања, трибине).

У вечерњим сатима, на Филозофском факултету, одржана је трибина под називом „Косово и Метохија од историјског ревизионизма до правног парадокса“, на којој је, између осталих, учествовала и председница Српског историјског друштва. На трибини су највећу пажњу слушалаца привукли предлози и разговори како научна достигнућа, актуелна за простор Косова и Метохије, пласирати на што ширем медијском простору.