ШТА ЈЕ ВИЗАНТИЈА?

ШТА ЈЕ ВИЗАНТИЈА?

У уторак, 9. априла 2024. године, са почетком у 12 часова, у Историјском музеју Србије, проф. др Влада Станковић, шеф Катедре за историју Византије Филозофског факултета у Београду и члан Српског историјског друштва одржао је предавање на тему „Шта је Византија?”.

Византија није никад постојала. Слично томе, ни Источно римско царство, како се „Византија понекад назива”, није никад постојало. Постојало је само Хришћанско римско царство са престоницом Новим Римом, као средиштем хришћанске васељене, Новим Јерусалимом, пупком икумене, од кога су све територије источно биле исток, а сви простори на запад од Царице градова запад.

Погрешно именовање и имагинарна географија само су неки од елемената погрешног разумевања најдуготрајније европске државе, чије су се проучавање – и разумевање – суштински врло мало променили од шеснаестог столећа, када су европски владари покушали да схвате како је ово царство успело да тако дуго опстане на политички врло трусним подручјима. Питање „шта је Византија?”, намерно постављено у садашњем времену, стога је данас подједнако актуелно као и током претходна четири века и на овом предавање су представљени неки од нових начина сагледавања и разумевања не само историје и културе несталог царства, већ и читавог феномена „Византије”