ЦАРСКА КРУНА БЕЗ СВЕТИТЕЉСКОГ ОРЕОЛА

У уторак, 16. априла 2024. године, са почетком у 20 часова, у Историјском музеју Србије одржано је предавање проф. др Драгољуба Марјановића, ванредног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду и потпредседника Српског историјског друштва. Тема предавања је била „Царска круна без светитељског ореола – Стефан Душан и формирање новог владарског светитељског култа у Србији 14. века”.

За разлику од свог оца – краља Стефана Дечанског и деде – краља Милутина, „светог краља”, и његових „прародитеља” – светих Симеона и Саве, цару Стефану Душану измакао је светитељски ореол иако је у својој владавини доследно примењивао раније установљене моделе својих светих претходника. Да ли су Душанови „греси” ти који су га удаљили од светости – његов проглас на царство, раскол са Цариградском патријаршијом, те преговори о унији цркава, били разлози за изостанак Душановог светитељског култа? Или су распад српске средњовековне државе Немањића, распарчавање Српске цркве дуж граница области локалних великаша и продор исихастичке духовности за време кнеза Лазара, који је убрзо по Косовском боју и сам проглашен за светог мученика, били заправо прави разлози изостанка Душановог светитељског култа у Српској цркви и друштву позног средњег века?